28 maart 2020
Kristof

Dunkertons, een naam als een klok in ciderland

Dunkertons, een naam als een klok in de Engelse ciderwereld. Wat 40 jaar begonnen is als een uitdagend project met een duidelijke visie door Ivor Dunkerton en zijn vrouw Susie, is nu één van de bekendere cidermakers uit de UK. Met nog steeds dezelfde visie: Organische cider maken met een explosie aan smaak en diepgang.

Jaar na jaar worden ciders geperfectioneerd, worden appelboomgaarden bijgepland en komen er nieuwe, betere ciders bij. De expertise die men al die jaren opgebouwd heeft, gaat helemaal niet verloren, en dat was te zien aan het bezoek dat ik aan hen bracht in het najaar.

“Hij kan je wel wat info geven”…

Trevor doet zijn enthousiaste uitleg over wat er in de tanks zit. En met enkele proevers ben ik snel overtuigd.

Ik werd met open armen door Trevor ontvangen in de pas vernieuwde cider-shop. Hij was op de hoogte van mijn komst en “hij kan je wel wat uitleg verschaffen en enkele ciders laten proeven”. Wat volgt was een van de imposantere rondleidingen en uitleg die ik ooit al gekregen heb! (Merci Trevor)

Met passie doet hij zijn korte uitleg over de historie, maar al zeer snel staan we tussen gigantische inox vaten met duizenden liters cider. Zo staan we bijvoorbeeld te zoeken naar die ene tank met die speciale appel, of die kleine tank met die geweldig lekkere perry (cider, maar dan van peren) die na toevoeging van extra suikers al enkele jaren in de tank zit en ondertussen aan 14% zit. “Als we die bottelen is het enkel voor zeer speciale gebeurtenissen”…, daar wil ik wel bijzijn dan.

De oude appelpers doet nog steeds dienst. Het beklemtoont nogmaals het ambachtelijk en organisch karakter van deze ciders

Het blijft een ambachtelijke stiel

Hoewel de cider 100% natuurlijk is, en op traditionele wijze wordt gemaakt, geeft de cidermakerij een professionele uitstraling (die bij vele kleinere cidermakers wat verder te zoeken is, zonder negatieve bijklank aan het adres van de ene of andere). Toch gaat het er met tijden chaotisch aan toe. Zo vertelde Trevor dat hij vorige week nog buiten in de koud en regen de appelpers stond te bedienen (die daar trouwens al van bijna de beginjaren staat). En hij vertelt ons over de ‘bottle-days’, waar iedereen in de cidermakerij de handen uit de mouwen steekt om de machines te bedienen, de transportband te vullen en paletten te stapel. Het blijft een harde stiel…

Afsluitend met enkele proevertjes ben ik helemaal overtuigd van de professionaliteit en vakmanschap waarmee de Dunkertons hun cider maken!
Dunkertons, een naam als een klok ion ciderland? Helemaal terecht!

Meer weten? https://www.dunkertonscider.co.uk/

21 maart 2020
Kristof

Beards and Sabre – Master hopped cidermaker

Van de zee en de ondergrond naar de boomgaard

‘Master hopped cidermaker’ Tom Dunn van Beards and Sabre laat er geen gras over groeien, en dat zit in zijn genen. In 2015 geeft hij zijn baan op als officier op zee en hij stort zich samen met zijn collega Agnus (een archeoloog van beroep) op een nieuwe uitdaging: met echte cider aansluiting vinden bij de (her)opleving van de lokale craft-bieren, die in de buurt van het Engelse Bristol een hoge vlucht neemt.

Met een overname van een eigen boomgaard, een 30km van Bristol, kan het avontuur beginnen. Wat later kan hij een locatie nabij Bristol kopen waar hij zijn cider kan laten fermenteren, laten rijpen en kan blenden en bottelen.

De weg naar perfectie

Overtuigd dat ze eerst een goede basiscider moeten hebben, starten ze met een eerste persing. Jara na jaar perfectioneren ze hun cider door andere blends, andere rijping en fermentatie,… Na enkele jaren stond hun basiscider op punt.
Nadat zijn basiscider op punt stond, wilde hij nog een stapje verder: de smaak van zijn cider verbreden door er een extra hop-smaak aan toe te voegen. Het vroeg veel testen en proeven om de perfecte mix in smaken te krijgen. Welke (lokale) hop te gebruiken, hoeveel en hoelang laten we deze rijpen? Keer op keer worden de blends beter, tot uiteindelijk de “Dolores” geboren wordt. Een medium 4% dry-hopped cider. Zeer toegankelijk, maar o zoveel smaak!

Tom Dunn Beards and sabre

Toen we er voor de eerste keer op bezoek waren, werden we met open armen ontvangen. Ondanks de sporen van het kerstfeestje van de vorige avond (zowel in de opslagplaats, als bij Tom zelf). Met trots laat hij de inox vaten zien waar de verschillende jaargangen liggen te rijpen. We lopen verder langs het proces en wat later opent hij een geblende tank waar net de extra hop aan toegevoegd is om het aroma te ruiken. Op dat moment wilde we nog maar 1 ding: proeven, want dit is zeer beloftevol! Toch nog even langs de bottle-machine en naar de opslag van de verschillende ciders die hij maakt en bottelt. En daarna: het labo. Naast de aanwezige meetinstrumenten en receptenboeken, komt er al snel een eerste cider op tafel: De dolores, niet gecarbonneerd en niet gekoeld zodat de smaken niet verscholen blijven.

beards and sabre

Master hopped cidermaker

Ik heb al wel wat gehopte cider geproefd. Vaak vond ik deze (naar mijn mening) al dan niet met opzet van de cidermaker teveel het midden zoeken tussen bier en cider. Het resultaat lijkt dan een cider met hop, die niet volledig in balans is. Te zoet, te hoppig, onsamenhangend,…
Maar deze… Wat een prestatie! Dit is geen evenwichtsoefening tussen bier en cider. Dit is echte cider, verrijkt met hop en perfect in evenwicht. Niet te zwaar, verfrissend droog/zoet en een brede smaak,… Verdient een welverdiende plaats op je terras naast de fris getapte pint! Mr Tom Dunn doet zijn naam als “Master hopped cidermaker” alle eer aan!

Meer weten?

https://www.beardandsabre.co.uk/

Wil je ook proeven?

14 december 2019
Kristof

Deze feestdagen smaken anders – afterparty

… en daarna een vette party: laat de draak in je los!

“Eens ze beslist hebben deze cider te bestellen en ze hebben geproefd, zijn ze enthousiast. Dit is en wordt de lieveling van velen.”

Een café uitbater die de Black Dragon van de Gwynt y Ddraig uit Wales op de kaart heeft staan, stapt er niet meer van af.

De Black Dragen van Gwynt y Ddraig uit Wales is halfzoet, heeft een mooi smaakpallet door de langzame fermentatie en is eventjes gerijpt op eik wat hem een wat pittiger einde geeft. Daarom is het mooie doordrinker voor vele feestvierders die eens iets anders lusten dan bier of wijn.
Ook andere cider uit de UK komen hiervoor in aanmerking, en DeCiderwinkel.be kan je perfect helpen bij je keuze!

Wil je je eindejaarsfeesten volledig anders laten smaken? Lees dan ook de andere blogs:

Starten in stijl met een Belgisch aperitief

Tover je diner tot een magisch hoogtepunt

14 december 2019
Kristof

Deze feestdagen smaken anders – diner

Daarna toveren we je diner om tot een magisch hoogtepunt

” Ik heb je cider enkele keren geproefd en zou deze willen gebruiken in ons menu van volgende maand. “

De sommelier van een gerenommeerde sterrenzaak is alvast overtuigd van de mogelijkheden van cider bij het diner.

Hij paste de Cidre Fermier du Pays de Brocéliande in zijn maandmenu. De cider is gemaakt door de Bretoen Bertrand Monnerie. Hij maakt en perfectioneert zijn cider continu met de know-how vergelijkbaar met de bekendste wijnhuizen. Zo slaagt hij erin een cider te maken die een breed smaakpallet heeft. Hij is daarom perfect te combineren met de lichtere gerechten zoals vis, kip en varkensgerechten. Vergeet hem ook niet bij Aziatische gerechten: verrassend lekker!

Bretoense cider laat zich verder perfect combineren met een kaasschotel als afsluiter van je diner. Of bij de familiale kaaslunch tijdens de feestdagen.


Deze cider is beschikbaar als Brut, Demi-Sec en Doux; van droog tot eerder zoet. Oneindig veel combinaties dus om van de diner een topper te maken.

Lees in andere blogs hoe cider je feestdagen anders laat smaken!

Tover je diner tot een magisch hoogtepunt

Laat de draak in je los op de afterparty

14 december 2019
Kristof

Deze feestdagen smaken anders – aperitief

Starten doen we in stijl, met een Belgisch aperitief

Je hebt de hele dag je keuken tot een puinhoop gemaakt. De toastjes met zalm en geitenkaas staan net afgedekt in de koelkast. Je wil de laatste kruimels wegvegen, maar de bel gaat. Je eerste gasten zijn daar, ruim op tijd!
“Hej, kom binnen! Ben je er klaar voor?” 3 dikke kussen en enkele stevige handdrukken later zit iedereen comfortabel in de zetel. En dan ben jij aan de beurt: “Iemand een aperitiefje? Ik heb een heerlijk aperitiefje koud staan. En, het is Belgisch!”

Start je diner met de Belgische Ruwet-cider. De Brut bijvoorbeeld, is een heerlijke starter en ideaal Belgisch aperitief. Gemaakt met passie door de gebroeders Hermans, naar het oude ambachtelijke proces uit 1898.
Door de frisse zuurtjes is hij de perfecte opener om de smaakpapillen aan het werk te zetten. De Brut is verkrijgbaar in 75cl champagneflessen en in 33cl ‘bier’-flesjes. Het is geen zoete cider, maar als je het toch wat zoeter wil, kan je ook de Ruwet-apple of de rosé cider-Elderberry aanbieden aan je gasten. De laatste is mooi verrijkt met vlierbessen en een stukje zoeter!


Je cidertocht verderzetten? Lees ook het BLOG-bericht over de perfecte ciderpartner tijdens je feestmaal, of de party-cider die zich op elke feestje thuis voelt!


Tover je diner tot een magisch hoogtepunt

Laat de draak in je los op de afterparty