2 februari 2019
Kristof

Make it a sweet VALENTINE!

Maak er de zwoelste en zoetste valentijn van die je ooit beleefd hebt! En als DeCiderwinkel.be je daarbij kan helpen, doen we dat graag. Om die zoetste valentijn te beleven, heb je de lekkerste en zoetste cider nodig om je liefste te verwennen. En toevallig is het net dàt waar waar DeCiderwinkel.be goed in is. MAKE IT A SWEET VALENTINE!


Ideaal hiervoor zijn de ciders van cidrerie Sorre: verfrissend, lekker zoet en maar 2,5% tot 3,5% alcohol… Heel lekker bij je zelfgemaakt dessert, of als aperitief voor je valentijnsdiner of als …x…
Ook de ‘DOUX’ van cidrerie de Brocéliande kan er wat van: fantastische starter om er een betoverende valentijnsnacht van te maken!
Als dat geen opwarmer is!

-10% korting

Niet overtuigd? Geniet van 10% korting op alle zoete ciderflessen uit Frankrijk vanaf een totaalbestelling van 30€. Geef gewoon volgende kortingscode in bij het afrekenen: SweetValentine.
Geen excuses meer, toch?

* Selecteer deze valentijns-ciders en make it a sweet valentine:

– Sorre Doux
– Sorre Rosé
– Sorre Guillevic
Brocéliande DOUX
* Vul volgende kortingscode in: SweetValentine (geldig tot 15 februari 2019)

*Als je bestelling boven de 30€ is, zal er automatisch 10% korting komen op alle de geselecteerde zoete valentijnsflessen in je winkelmand!

15 juli 2018
Kristof

Cider-rum-ijsjes als aperitief

Warme zomerse dagen, wat moet een mens nog doen om wat verfrissing te zoeken…

Veel water drinken, het zoveelste ijsje eten (ook niet slecht 😊), de schaduw opzoeken,… Maar toch ook genieten van het mooie weer! Je nodigt dus snel een paar vrienden uit voor een BBQ vanavond. En al snel rijst daar dezelfde vraag: hoe ontvang je je gasten op een verfrissende manier?

Je kan deze super simpele cider-rum-ijsjes eens proberen. Verfrissend, gemakkelijk en je hebt ineens een aperitief voor je gasten.

Wat heb je nodig?

Doe alles, behalve de cider, in een blender en mix tot een fruitige smoothie-dikte. Daarna voeg je er pas de cider aan toe. Als je dat doet voor je mixt, gaat het allemaal wel wat hard schuimen vrees ik.

Nu kan je kiezen: Je kan er kleine aperitief-ijsjes van maken, of ze in waterijs-vormpjes gieten, of… Ik heb er aperitief-cider-rum-ijsjes van gemaakt. Na een half uurtje in de vriezer kan je een stokje in het ijsje zetten, wat het voor je gasten iets gemakkelijker maakt.

Uiteraard ijskoud te serveren, met je favoriete cider. Je ziet het: simpel, snel, vooraf klaar te maken en gegarandeerd een topper op je zomers feestje!

cider-rum-ijsje

Ere wie ere toekomt: dit recept is gebaseerd op eentje dat ik gevonden heb in cidercraftmagazine. Het was te aantrekkelijk om niet met jullie te delen! Laat het smaken.

Wil je zelf eens proberen? Ga naar DeCiderwinkel.be en vind je eigen cider!

Kristof


Recipe(s) adapted and translated from Cidercraftmagazine © by Sip Publishing. Used with permission from Storey Publishing.
1 juli 2018
Kristof

Cider en kaas proefavond op vrijdag 13 juli 2018

De traditionele kaas- en wijnavonden zijn alom vertegenwoordigd in vele verenigingen en families als avondvullende activiteit. Maar wist je dat de meeste cider een perfecte combinatie vormen met kaas? De twee grote cider-landen (Frankrijk en Groot-Brittannië) hebben beide een beruchte kaas-historie. Dus zo verwonderlijk lijkt deze samengang dan misschien toch niet?

Maar cider is ontzettend veelzijdig, en ook kaas vind je in allerlei vormen en maten. Past elke kaas bij elke cider? Zijn er toppers, maar ook floppers? Ontdek het op de cider en kaas proefavond op vrijdag 13 juli 2018.

Tijdens deze avond maken we een ontdekkingstocht door het cider- en kaas-oerwoud.  Elke van de 7-tal kazen die deze avond passeren, is geselecteerd om theoretisch bij (een) cider te passen. Maar welke past nu het beste? En welke combinatie past helemaal niet? Dat ontdek je zelf gaandeweg die avond. Je zal dus je smaakpapillen aan het werk moeten zetten en je deskundig oordeel moeten vellen over meerdere combinaties. Wedden dat er op het einde van de avond verrassende pairings naar boven gekomen zijn? Boeiend he 😉

“Ja, allemaal leuk, maar ik ken niets van cider”, hoor ik je al zeggen. Helemaal geen probleem: elke cider zal ik kort inleiden met wat achtergrond informatie en proef-advies. Geen excuus dus.

 

De cider en kaas proefavond op vrijdag 13 juli 2018 start om 8 uur in Merksplas en kost 20€.

Je moet je wel vooraf inschrijven, zodat we zeker niet zonder kaas of cider vallen. Om je in te schrijven, of voor extra info, stuur je een mailtje naar Kristof@deciderwinkel.be of gebruik je het contactformulier.
“Hier kan je uiteraard niet meer voor inschrijven, tenzij je een teletijdmachine hebt. Maar laat zeker iets weten mocht je toch interesse hebben!

Tot dan,

Kristof

 

16 juni 2018
Kristof

Je eigen cider-smaakprofiel

Mocht het je het niet weten: echte cider is ontzettend veelzijdig en er bestaan dan ook zeer veel verschillende cider-types. Deze gaan van droog naar zoet, parelend of plat, blank of rosé, fris en funky of eerder rijp,… en ga zo maar door. Niet simpel dus om je weg te vinden en al zeker niet wanneer je weinig cider-ervaring hebt. DeCiderwinkel.be geeft je de mogelijkheid om in 4 stappen je eigen cider-smaakprofiel te ontdekken. Leg hiermee je basis voor je ontdekkingstocht in de heerlijke ciderwereld.

STAP 1: Bestel je Smaakprofiel-proefpakket

DeCiderwinkel.be heeft een pakketje samengesteld waarin je de grote lijnen van de ciderwereld in terug kan vinden. Ontdek je eigen cider-smaakprofiel met volgende cider:

STAP 2: Zet je cider in de koelkast

Je eigen cider-smaakprofielZet je pakketje koel. Als je niet graag alleen proeft kan je alvast enkele vrienden uitnodigen. Schenk je cider niet te fris, 5-10°C is perfect, want als je ze te koud gaat serveren, vallen er teveel smaken weg. Natuurlijk kan je je favoriete cider op een zomerse dag gerust wat frisser schenken.

STAP 3: Proef je cider

Bij elk cider-smaakprofiel-pakket zit een korte beschrijving van de cider en een mogelijke volgorde om je tasting te doen. Uiteraard kan je meer info opzoeken op de website van DeCiderwinkel.be. Op dit blad kan je op eenvoudige wijze aanduiden of deze cider je bevalt, of niet direct jou type is. Belangrijkste regel: Geniet ervan!


Hoe cider proeven?
– Je kan best uit een wijnglas proeven. Deze zijn gemaakt om de geuren en smaken perfect naar je zintuigen te begeleiden.
TIP: staan de wijnglazen op hun kop, of reeds lange tijd in een houten kast? Was en spoel ze een hele tijd voor je gaat proeven af en laat ze rechtop staan zodat de smaak van de cider niet wordt beïnvloed.
– Je kan tussen de verschillende cider een beetje water drinken, waardoor je glas en je smaakpapillen worden gespoeld. Maar voor dat laatste kan je ook een stukje brood gebruiken.


STAP 4: Geef je score in op de site en ontdek je eigen cider-smaakprofiel

Wanneer je alle ciders geproefd en gescoord hebt, kan je je score doorgeven op het invulformulier op DeCiderwinkel.be. DeCiderwinkel.be stuurt je daarna je eigen cider-smaakprofiel op samen met enkele suggesties om je reisje verder te zetten.

BESTEL JE START-TO-CIDER smaakpakket

Veel cider-proef-plezier,

Kristof

18 mei 2018
Kristof

Wat is cider

Echte cider is gemaakt met passie, met enkel en alleen maar appel, en smaakt naar meer. Zo, de vraag ‘wat is cider’ is bij deze beantwoord, maar als levensgenieter of geboren feestganger wil je natuurlijk meer weten.

Cider is voor vele producenten jarenlang het restje van hun boomgaard geweest, of een leuk extraatje dat ze toch produceerden om Calvados te maken. Enkele producenten waren er wel bewust mee bezig, en die maakten hun cider meestal voor de zeer lokale markten. In Groot-Brittannië moest de cider jarenlang een goedkoop en zoet drankje zijn, met alcohol.

Maar de laatste decennia verandert dit. Onder impuls van een heropleving in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, is cider populairder dan ooit. En dat geeft zeer veel producenten over de hele wereld het signaal om zeer bewust met hun cider om te gaan. Ze experimenteren, komen samen om technieken uit te wisselen en leren veel bij om zo de kwaliteit van hun product tot een hoger niveau te brengen. Zo krijg je steeds betere cider. En wees gerust, we hebben het beste nog niet geproefd!

Wat is cider
De laatste jaren wordt cider populairder. In vele steden vind je ciderbars of restaurants.

De Ciderappel

Cider is van appels gemaakt, ciderproducenten zijn steeds op zoek naar welke appelsoort hij best gebruikt, want dat bepaalt voor een groot stuk de smaak van de cider. Dat kunnen eetappelen zijn zoals Jonagold of Breaburn, maar er zijn ontelbaar veel meer, dikwijls lokale, appelvarianten die speciaal voor cider gekweekt worden. Je kan ze indelen in 3 soorten: zoet, zuur en bitter (tannine). De ciderproducent zal steeds een selectie maken van 1 of meerdere varianten om zo de cider te maken die hij voor ogen heeft, en die een mooie zoet-zuur-tannine balans heeft. Voor de wijnliefhebbers: herkenbaar?

wat is cider? appels

Breken en persen

De appels worden gewassen, in stukken gedaan, en geperst. Veel ciderproducenten gaan met dit sap aan de slag en laten het sap vergisten met de natuurlijke gisten die op de appel aanwezig zijn. Andere producenten gaan het sap eerst ontdoen van de natuurlijke gisten om er later hun eigen gistselectie bij te voegen. Zo hebben ze veel meer controle over waar de uiteindelijke smaak van de cider naartoe gaat, maar loopt hij het risico uiteindelijk bij een vlakker smaakpallet van zijn cider uit te komen.

 

Het vergisten

Het appelsap gaat dan in grote vaten om te vergisten, zodat de aanwezige suikers omgezet worden in alcohol. Dit gebeurt op een lage temperatuur, meestal onder de 10°C. De vergisting duurt zo wel lang, soms langer dan een half jaar (!). Maar de verschillende gisten hebben dan echt voldoende tijd om een rijk smaakpallet te vormen. In sommige gevallen kiest de cidermaker ervoor om nog te blenden, om zo elk jaar een vergelijkbare smaak aan te kunnen bieden; of om echt een topper te maken!

Brut tot Doux

Wanneer men het gewenste alcoholpercentage bereikt heeft, moet men het vergisten stoppen. In de industriële wereld gebeurt dit vaak met sulfiet, maar veel echte cidermakers gebruiken andere methoden. Zo kan hij zijn cider door een gistfilter pompen, of koelen tot de gist in slaap valt. Door het gisten op een bepaalde moment te stoppen, wordt bepaald onder welke categorie de cider valt: Brut (Droog en de minste restsuiker), Demi-sec of Doux (de zoetste, met de meeste restsuikers).

Bubbels

Sommige cidermakers gaan nog een stapje verder en willen bubbels in hun cider, die zitten er op dit moment nog niet in. Dat kan weer op verschillende manieren. Een van de methode is de methode-champegnoise, waarbij er terug suiker (of appelsap) in de fles gedaan wordt, die dan meteen gekurkt wordt zodat het gevormde koolzuur niet meer weg kan en dus de gewenste gouden bubbels vormen.

Wat is cider bubbels

Rijpen en PROEVEN!

Dit gaat een paar maanden tot jaren de kelder in om te rijpen. En als laatste stap: proeven maar!

Wat is cider? Dat is cider!

De ‘Wat is cider’-vraag is bij deze kort verteld. Maar geloof me, het ciderverhaal is hierbij zeker niet volledig! Je merkt dat de producenten heel wat middelen hebben om met de smaak van hun cider te spelen. En dat maakt het zo boeiend! Je vindt zeker de juiste cider dit net bij jou, of op jou gelegenheid past. Van zomers terrasdrankje, via party-drank tot winterse compagnon naast het haardvuur.

Wil je meer weten: check regelmatig de BLOG van DeCiderwinkel.be. Er zullen regelmatig updates en weetjes geplaatst worden over cider, cidermakers en hun methodes.

Maar beter: Wat is cider kan je best beantwoorden door te proeven. Bestel een proefpakket, vraag advies of reserveer een proeverij bij je thuis of op locatie!

Wat is cider? Proeven

Links:

Blog

DeCiderwinkel.be

Proeverij