Heerlijk gestoofde cider-kip in de oven

februari 8, 2018 Kristof No comments exist

Koude winterse maanden, ik vind ze helemaal niet leuk. Nog even doorbijten en ze zijn weer achter de rug. Die maanden nodigen wel uit om gerechtjes klaar te maken die je in de zomer niet snel klaar maakt. Hoewel deze misschien ook wel in de zomer past, leek het me een perfect start voor het afgelopen weekend: een in cider klaargemaakte kip, een gestoofde cider-kip dus.

Ik vond dit receptje in het boek van Erin James, “Tasting cider”. Het recept zelf is van Annemarie Ahearn. Zij begon in het Amerikaanse Lincolnville het “Salt Water Farm Cafe and Market” nadat ze in Parijs heel wat keukens doorzwommen had, onder andere bij Tom Colicchio (voor zij die hem mochten kennen…). In de recreatieve koksschool, restaurant en markt werkt ze met eerlijke en verse producten. Haar paradepaardje: simpele maar overheerlijke en smaakvolle gerechten: zoals deze gestoofde cider-kip; wacht maar tot je de oven opentrekt en de heerlijke geur je doet watertanden.

Ingrediënten

Ingredienten gestoofde cider kip

 • 1 hele kip in stukjes, of enkele malse kippenbilletjes
 • zout en versgemalen peper
 • bloem
 • 250 gram in stukjes gesneden spek
 • boter
 • 3 wortels, in redelijke grove stukken gesneden
 • 1 ui, fijn
 • 25cl Henney’s Dry Cider
 • 3 aardappelen
 • 25cl kippenbouillon
 • 1 lepel verse gehakte tijm
 • 4 lookteentjes

Aan de slag met de kip

  1. Verhit de oven op 180°C. Maak de kip droog met wat keukenpapier en kruid ze met peper en zout.
   Dop de kippestukjes in de bloem, schud de overtollige bloem eraf en zet opzij.
  2. Bak het spek in een half-hete gietijzeren pot tot het vet gesmolten is en de stukjes spek knapperig beginnen te worden. Haal ze er uit en leg ze op een keukenpapier. Laat het heerlijke spekvet er maar in!
  3. Verhoog het vuur en doe 2 eetlepels boter in de pan. Wanneer ook deze heet is, doe je de kip erbij met het vel naar beneden. Je draait ze om wanneer je de knapperige bruine korst ziet verschijnen en na 3 minuten zet je de pot even opzij.Gestoofde cider kip
  4. Giet het meeste vet uit de pan en bak de ui en wortelen gedurende 10 minuten. Blus alles met de cider, zodat de aangebakken deeltjes weer loskomen (zalig he 😉). Doe er de aardappelen bij en laat voor 5 minuten goed doorkoken.
  5. Gier er de kippenbouillon bij, het gebakken spek, een eetlepel fijngehakte tijm, look en de gebakken kippenboutjes en breng weer aan de kook. Zet dan de pot in de oven voor 45 minuten.
  6. Zoek al je tafelgenoten bij elkaar (als dat nog nodig is, want waarschijnlijk heeft de geur van het gerecht al iedereen rond de oven verzameld) en serveer warm. Zo, met brood of frietjes, maar in ieder geval met een heerlijke cider.

Gestoofde cider kip klaar in de oven

Uiteraard gaat de Henney’s Dry best gepaard bij dit gerecht omdat je deze in je gerecht gebruikt. Mocht je het liever wat zoeter hebben (en laten we dan in hetzelfde ciderland blijven): de Black Dragon lust ook wel een kippetje.

Recipe(s) adapted and translated from Tasting Cider © by Sip Publishing. Used with permission from Storey Publishing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *