Mulled Cider

november 5, 2017 Kristof No comments exist

De klassieker op de kerstmarktjes of na een fikse wandelingen door de sneeuw is Glühwein. Maar wist je dat er een appelcider variant bestaat? “Mulled Cider” wordt dat dan genoemd. En je mag er van op aan dat mulled cider niet moet onderdoen voor de druivenvariant!

TOP-recept

Ik geef je in dit stukje een recept en wat ideetjes mee die we proefondervindelijk tijdens een lange en zware proefavond 😉 als beste eruit gehaald hebben. Aan jou om je beste meug te vinden en samen met familie of vrienden op een koude winteravond een gezellige cideravond te beleven.

mulled cider

Welke cider?

Tijdens onze testavond kwam naar voren dat je best met een halfzoete (DEMI-SEC) cider start. Een BRUT is iets te droog en moet achteraf veel bijgezoet worden door suiker, appelsap, appelsiensap,… met het risico dat je de oorspronkelijke cidersmaak verliest. Een “Doux” is dan weer te zoet, wat niet iedereen graag heeft.
Wij zijn gestart met de Ruwet Apple. Maar uiteraard kan je het perfect met een andere cider doen (Bv Cidre Demi-Sec de la Baie, of je favoriete Engelse cider). Gebruik kwaliteitsvolle en lekkere cider. Het is immers de basis van je recept en als je start reeds te plat of niet in evenwicht is, kan je niet verderbouwen met je smaken.

Smaken

mulled ciderAls je basis gelegd is, ga je deze, net als bij gluhwein, extra wintersmaken geven. We probeerden met een hele reeks kruiden en smaakmakers. Kaneel, kruidnagel, kardemon, een kleine peper en steranijs kwamen als toppers naar boven. Kaneel is natuurlijk het perfect maatje voor appels, en de geur alleen al doet je denken aan gezellige kerstavonden. De kruidnagel versterkt met zijn bitterzoete smaak het zoete van de kaneel en de appel. Met kardemon breng je een serieuze diepte in je cider en de peper zorgt voor een vollere en krachtige nasmaak. De perfecte combinatie dus!

Pimp my mulled cider

mulled ciderJe zou je mulled cider met deze ingrediënten kunnen serveren, maar hij is zoveel beter als je er een scheut van je favoriete sterke drank ingiet. In onze test kwamen Cointreau en witte rum naar boven als perfecte aanvullers, maar gebruik gerust wat jij lekker vindt. Of nog leuker: laat je gasten kiezen hoe ze hun cider graag “pimpen”. Zo kan je bijvoorbeeld samen met je warme cider een assortiment kleine proefbuisjes, spuitjes of glazen flesjes serveren met verschillende soorten sterke drank. Zo kan iedereen verschillende combinaties proeven en zijn favoriete “mulled cider” zelf samenstellen. Gezelligheid gegarandeerd!

drankbuisjes muled cider

 

Aan de slag

Voor 1 liter mulled cider hebben we volgende stappen doorlopen:
– Giet 3 Ruwet Apple’s van 33cl in een pot;
– Doe er 1 kaneelstokje, 1 kleine rode peper, 2 kruidnagels en 2 opengemaakte kardemonpeulen bij en zet het vuur zachtjes hoger;
– Hou de temperatuur van je mulled cider goed in het oog. Hij mag niet koken en blijft best onder de 70°C, zodat er niet te veel alcohol verdwijnt;
– Laat dit een 10-tal minuutjes op een zacht vuurtje trekken en voeg er dan 1 steranijs aan toe;
– Na 5 minuten mag je alle kruiden eruit halen. Je kan hem dan direct pimpen en serveren, maar je kan je mulled cider ook laten afkoelen en in de ijskast bewaren. Zo hoef je ’s avonds deze enkel nog op te warmen! (denk aan de 70°C!)
Geen zin in deze voorbereiding? Vraag aan DeCiderwinkel.be enkele voorbereide flessen!

Nog variaties?

Je kan met dit basisrecept alle kanten uit, of je kan zaken weglaten en je eigen smakenweg inslagen. Ik geef je hierbij enkele veelvoorkomende kruiden of andere toevoegingen waarmee je kan proberen mocht je het voorgaande recept nog wil uitbreiden:
– Fruit: appel; appelsien, pompelmoes, granaatappel: in stukjes bij in de pot of als garnituur in je glas. Dit kan je doen om je mulled cider wat zoeter te maken, of een extra bittertje te geven;
– Laurier;
– Citroen- of appelsienschil
– Nootmuskaat
– Tijm;
– Gember;
– Riet- of bruine suiker
– Whisky, Gin, Jenever, Witte of bruine rum, Cointreau, Cognac, Calvados,…
– …
Probeer het zeker tijdens een van de koudere winteravonden en laat je verwarmen door een lekkere kop mulled cider!Mulled cider 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *