Sandford Orchards cider hebben een missie

mei 10, 2018 Kristof No comments exist

De makers van Sandford Orchards cider hebben een missie: ze willen dat mensen terug cider leren drinken. En volgens Barny Butterfield, de bezieler van deze ciderie, kan dat enkel met lokale appels en door lokale, gepassioneerde cidermakers en appelboeren. Ze maken dus een duidelijk statement dat ze niet geloven in de massaproductie van cider. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ze ontzettend trots zijn over hun afkomst. Hun thuisbasis Crediton in de regio Devon in het zuidwesten van Engeland is dan ook één van DE cider-regio’s in Groot-Brittannië. En als je dan hun cider geproefd hebt, zijn er zeker voldoende redenen om er trots op te zijn.

redsoil devon cider

Appels

Alles start natuurlijk met de appels die ze gebruiken. Groeiend op de rijke, rode bodem en in het heerlijk groene microklimaat van Devon, hebben ze zeker voldoende appels ter beschikking. De rode kleur van de bodem komt van de rode zandstenen ondergrond, waar al eeuwenlang appelbomen in groeien. De streek is niet enkel gekend om hun appels. Het is een belangrijke landbouwstreek met vee, schapen en allerhande heerlijke streekproducten. Hun kaas kan je perfect combineren met cider.

Dat ze enkel voor lokale appels gaan (al hun appels die ze gebruiken voor de cider komen van maximum 45km van de Sandford Orchards ciderie), kan je merken aan de dikwijls Zuid-Engelse namen van hun appelsoorten. Slack Ma Girdle, Billy Down Pippin, Golden Ball, Farmer’s Glory en Sweet Hangy Downs zijn typische namen voor de gebruikte appelrassen voor het maken van cider in deze regio.

Cider appels

Vakmanschap

Voor de methode grijpen ze terug naar de oude recepten uit Devon tijdens de hoogdagen van het cidermaken. Enkel natuurlijk fermentatie met vers geperste appels (dus nooit concentraat). Dit sap laten ze langzaam rijpen, minstens 6 maanden tot 3 jaar. Dit geeft de rijke en complexe smaak aan de cider, die na het rijpen geblend wordt tot een top-product!

Hun aanpak blijft niet zonder resultaat. In 2012 en 2013 won Sandford Orchards cider Devon Red en Shaky Bridge de Great Taste award. In 2010 kregen ze de grootste onderscheiding voor hun cider: “Champion Cider van Groot-Brittannië” door CAMRA 2010 en ze mochten ook de “John Neason Award” op hun naam schrijven voor meest progressieve landbouw. Goed bezig dus!

Meer dan cidermaken

En het blijft niet bij cidermaken alleen. Als je in de buurt bent, spring dan zeker eens langs: ze hebben een ciderbar en -shop en je kan er een cidertour boeken. Op vrijdag in de buurt: elke vrijdag kan je een plaatsje boeken op hun “cider & pizza evenings”. In Napels hadden ze dan wel niet veel gemeen met cider, hun pizza blijkt perfect te combineren met cider. Gewoon eens proeven! En in de “Secret Cider Society” organiseren ze soms speciale food & cider pairings – thema-avonden.

Sandford orchards cider

Meer weten: https://www.sandfordorchards.co.uk/

Meer proeven van Sandford Orchards cider: DeCiderwinkel.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *