Wat is cider

mei 18, 2018 Kristof No comments exist

Echte cider is gemaakt met passie, met enkel en alleen maar appel, en smaakt naar meer. Zo, de vraag ‘wat is cider’ is bij deze beantwoord, maar als levensgenieter of geboren feestganger wil je natuurlijk meer weten.

Cider is voor vele producenten jarenlang het restje van hun boomgaard geweest, of een leuk extraatje dat ze toch produceerden om Calvados te maken. Enkele producenten waren er wel bewust mee bezig, en die maakten hun cider meestal voor de zeer lokale markten. In Groot-Brittannië moest de cider jarenlang een goedkoop en zoet drankje zijn, met alcohol.

Maar de laatste decennia verandert dit. Onder impuls van een heropleving in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, is cider populairder dan ooit. En dat geeft zeer veel producenten over de hele wereld het signaal om zeer bewust met hun cider om te gaan. Ze experimenteren, komen samen om technieken uit te wisselen en leren veel bij om zo de kwaliteit van hun product tot een hoger niveau te brengen. Zo krijg je steeds betere cider. En wees gerust, we hebben het beste nog niet geproefd!

Wat is cider
De laatste jaren wordt cider populairder. In vele steden vind je ciderbars of restaurants.

De Ciderappel

Cider is van appels gemaakt, ciderproducenten zijn steeds op zoek naar welke appelsoort hij best gebruikt, want dat bepaalt voor een groot stuk de smaak van de cider. Dat kunnen eetappelen zijn zoals Jonagold of Breaburn, maar er zijn ontelbaar veel meer, dikwijls lokale, appelvarianten die speciaal voor cider gekweekt worden. Je kan ze indelen in 3 soorten: zoet, zuur en bitter (tannine). De ciderproducent zal steeds een selectie maken van 1 of meerdere varianten om zo de cider te maken die hij voor ogen heeft, en die een mooie zoet-zuur-tannine balans heeft. Voor de wijnliefhebbers: herkenbaar?

wat is cider? appels

Breken en persen

De appels worden gewassen, in stukken gedaan, en geperst. Veel ciderproducenten gaan met dit sap aan de slag en laten het sap vergisten met de natuurlijke gisten die op de appel aanwezig zijn. Andere producenten gaan het sap eerst ontdoen van de natuurlijke gisten om er later hun eigen gistselectie bij te voegen. Zo hebben ze veel meer controle over waar de uiteindelijke smaak van de cider naartoe gaat, maar loopt hij het risico uiteindelijk bij een vlakker smaakpallet van zijn cider uit te komen.

 

Het vergisten

Het appelsap gaat dan in grote vaten om te vergisten, zodat de aanwezige suikers omgezet worden in alcohol. Dit gebeurt op een lage temperatuur, meestal onder de 10°C. De vergisting duurt zo wel lang, soms langer dan een half jaar (!). Maar de verschillende gisten hebben dan echt voldoende tijd om een rijk smaakpallet te vormen. In sommige gevallen kiest de cidermaker ervoor om nog te blenden, om zo elk jaar een vergelijkbare smaak aan te kunnen bieden; of om echt een topper te maken!

Brut tot Doux

Wanneer men het gewenste alcoholpercentage bereikt heeft, moet men het vergisten stoppen. In de industriële wereld gebeurt dit vaak met sulfiet, maar veel echte cidermakers gebruiken andere methoden. Zo kan hij zijn cider door een gistfilter pompen, of koelen tot de gist in slaap valt. Door het gisten op een bepaalde moment te stoppen, wordt bepaald onder welke categorie de cider valt: Brut (Droog en de minste restsuiker), Demi-sec of Doux (de zoetste, met de meeste restsuikers).

Bubbels

Sommige cidermakers gaan nog een stapje verder en willen bubbels in hun cider, die zitten er op dit moment nog niet in. Dat kan weer op verschillende manieren. Een van de methode is de methode-champegnoise, waarbij er terug suiker (of appelsap) in de fles gedaan wordt, die dan meteen gekurkt wordt zodat het gevormde koolzuur niet meer weg kan en dus de gewenste gouden bubbels vormen.

Wat is cider bubbels

Rijpen en PROEVEN!

Dit gaat een paar maanden tot jaren de kelder in om te rijpen. En als laatste stap: proeven maar!

Wat is cider? Dat is cider!

De ‘Wat is cider’-vraag is bij deze kort verteld. Maar geloof me, het ciderverhaal is hierbij zeker niet volledig! Je merkt dat de producenten heel wat middelen hebben om met de smaak van hun cider te spelen. En dat maakt het zo boeiend! Je vindt zeker de juiste cider dit net bij jou, of op jou gelegenheid past. Van zomers terrasdrankje, via party-drank tot winterse compagnon naast het haardvuur.

Wil je meer weten: check regelmatig de BLOG van DeCiderwinkel.be. Er zullen regelmatig updates en weetjes geplaatst worden over cider, cidermakers en hun methodes.

Maar beter: Wat is cider kan je best beantwoorden door te proeven. Bestel een proefpakket, vraag advies of reserveer een proeverij bij je thuis of op locatie!

Wat is cider? Proeven

Links:

Blog

DeCiderwinkel.be

Proeverij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *